Infografiikka kertoo tuottajavastuusta.

Yritys, tunne tuottajavastuusi!

Tänä vuonna kymmeniä tuhansia uusia yrityksiä tuli jätehuollon tuottajavastuun piiriin, kun jätelainsäädäntö uudistui. Tuottajavastuu koskee nyt noin 50 000 yritystä. Helpoiten tuottajavastuun saa hoidettua liittymällä tuottajayhteisöön.

Jätehuollon tuottajavastuu koskee pakkauksia, akkuja ja paristoja, ajoneuvoja, sähkö- ja elektroniikkalaitteita, renkaita, paperia ja paperituotteita sekä tiettyjä kertakäyttöisiä muovituotteita (SUP). Näiden tuotteiden valmistajat, maahantuojat, etämyyjät ja pakkaajat vastaavat tuotteidensa jätehuollosta, kun tuotteet poistetaan käytöstä.

Tuottajavastuu edistää kestävää materiaalin käyttöä ja kiertotaloutta. Tuottajavastuun hoitaminen onkin osa vastuullista yritystoimintaa. Sen ansiosta raaka-aineet saadaan kiertoon ja kuluttajat voivat kierrättää maksutta. Pirkanmaan ELY-keskus valvoo valtakunnallisesti tuottajavastuun toteutumista yrityksissä.

”Olemme huomanneet, että moni kuluttaja ei ole koskaan kuullut tuottajavastuusta, mutta silti vie säännöllisesti pakkaukset ekopisteelle tai rikkinäisen sähkölaitteen maksutta kauppaan. Nämä palvelut tuodaan lähelle kuluttajaa tuottajavastuun hoitaneiden yrityksien ansiosta”, kertoo ylitarkastaja Mervi Sivula Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Tuottajayhteisöihin on liitytty vilkkaasti alkuvuodesta

Vuoden alusta lakimuutos toi kymmeniä tuhansia uusia yrityksiä jätehuollon tuottajavastuun piiriin, mikä on näkynyt vilkkaana liittymisenä tuottajayhteisöihin.

”Tämän vuoden alusta esimerkiksi uusia pakkausalan yrityksiä on liittynyt tuottajayhteisöihin jo yli 600. Suunta on hyvä, mutta tieto ei vielä ole saavuttanut kaikkia uusia tuottajavastuuvelvollisia yrityksiä”, toteaa tuottajavastuun ryhmäpäällikkö Mika Heinonen Pirkanmaan ELY keskuksesta.

ELY-keskuksen mukaan noin 10 000 yritystä eli viidesosa tuottajavastuuvelvollisista hoitaa nyt tuottajavastuunsa lain edellyttämällä tavalla.

Tuottajavastuun hoitaminen on helppoa

Jos yritys ei ole hoitanut tuottajavastuutaan, syynä on usein tiedon puute.

”Ei tunneta tuottajavastuuta tai miten sen voi hoitaa. Tuottajavastuun hoitaminen on kuitenkin helppoa. Kun liittyy oman alansa tuottajayhteisöön, se hoitaa velvollisuudet yrityksen puolesta”, sanoo Sivula.

Tuottajavastuusta ja sen hoitamisesta on saatavilla paljon tietoa ELY-keskuksen tuottajavastuu.fi-sivuilla. Sivuilta löytyy tarkempaa tietoa siitä, ketä tuottajavastuu koskee, mistä saa neuvoja ja miten liittyä tuottajayhteisöön.

Tuottajayhteisöjen neuvottelukuntakin auttaa yrityksiä vauhtiin tuottajavastuuvelvoitteiden hoitamisessa. TYNK:n sähköisellä lomakkeella yritys saa kerralla yhteyden kaikkiin tarvittaviin tuottajayhteisöihin.

Yritys, tunne tuottajavastuusi! -kampanja on käynnissä

On tärkeää lisätä tietoa tuottajavastuusta ja sen hoitamisesta. Siksi Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta on mukana “Yritys, tunne tuottajavastuusi!” kampanjassa, jonka Pirkanmaan ELY-keskus käynnisti huhtikuussa yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Ympäristöministeriö on rahoittanut kampanjan toteuttamista.

TYNK:n lisäksi kampanjassa ovat mukana muun muassa Elker Oy, ERP Finland ry, Kaupan liitto, Pakkaustuottajayhteisö Sumi Oy, Recser Oy, SER Tuottajayhteisö ry, Suomen Keräyspaperi Tuottajayhteisö Oy, Suomen Kiertovoima ry, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy, Suomen Pakkaustuottajat Oy, Suomen Palautuspakkaus Oy, Suomen Rengaskierrätys Oy, Suomen ympäristökeskus ja Suomen yrittäjät.

Kampanjassa jaetaan tietoa tuottajavastuusta sosiaalisessa mediassa, Yleisradion tietoiskussa sekä tuottajavastuu.fi-verkkosivuilla.

Infografiikka kertoo tuottajavastuusta.

Lisätietoa

Lue lisää tuottajavastuusta ja tuottajayhteisöistä:

Testaa, koskeeko tuottajavastuu yritystäsi:

Hoida tuottajavastuusi:

Lisätietoja yrityksille:

  • tuottajavastuu@ely-keskus.fi
  • Ympäristöasioiden asiakaspalvelu, p. 0295 020 900

Samankaltaiset artikkelit