Usein kysyttyä tuottajavastuusta
Tuottajavastuu koskee monia tuotteita ja näin ollen myös kymmeniä tuhansia suomalaisia yrityksiä. Tuottajavastuu herättää usein kysymyksiä, ja siksi olemme koonneet tähän valtakunnallisena tuottajavastuuviranomaisena toimivan Pirkanmaan ELY-keskuksen julkaisemien aineistojen pohjalta vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin tuottajavastuuta koskien.
Tuottajavastuu tarkoittaa yritysten velvollisuutta järjestää tuottajavastuun piiriin kuuluvien tuotteidensa keräys ja kierrätys kustannuksellaan, kun tuotteet poistetaan käytöstä. Kaikkien tuottajavastuussa olevien yritysten tulee joko liittyä tuottajayhteisön jäseneksi tai tehdä hakemus Pirkanmaan ELY-keskuksen tuottajarekisteriin. Pelkkä tuotteiden keräyksen järjestäminen ei riitä.
Tuottajayhteisön voi perustaa vain kyseisen alan tuottajat. Esimerkiksi paperin maahantuojat ovat perustaneet Suomen Keräystuote Oy:n ja Suomen Keräyspaperi Tuottajayhteisö Oy:n, lyijyakkujen maahantuojat ovat perustaneet Akkukierrätys Pb Oy:n ja ajoneuvojen maahantuojat Autokierrätys Oy:n. Tuottajayhteisön tehtävänä on ensisijaisesti hoitaa jäsentensä puolesta tuottajavastuuvelvoitteet eli järjestää kuluttajille maksuttomat tuotteiden vastaanottopaikat sekä tuotteiden kuljetus, kierrätys ja muun jätehuolto ja raportoida siitä Pirkanmaan ELY-keskukselle.
Tuottajavastuu koskee pakkauksia, paperia, renkaita, ajoneuvoja, paristoja, akkuja, sähkölaitteita, tiettyjä kertakäyttöisiä muovituotteita (SUP) ja muovisia kalastusvälineitä. Tuottajavastuussa ovat yleensä näiden maahantuojat ja valmistajat. Pakkausten osalta tuottajavastuussa ovat pakkaajat ja pakattujen tuotteiden maahantuojat.
Pääsääntöisesti ei, mutta muutama tuottajayhteisöistä vastaa useammasta tuottajavastuualasta. Pakkausten tuottajayhteisöt hoitavat pakkausten tuottajavastuun, rengastuottajayhteisö renkaiden tuottajavastuun ja sähkölaitetuottajayhteisö sähkölaitteiden. Esimerkiksi jäsenyys ajoneuvotuottajayhteisössä ei riitä hoitamaan ajoneuvojen mukana tulevien käynnistysakkujen ja renkaiden tuottajavastuuta, vaan ne pitää hoitaa liittymällä näiden alojen tuottajayhteisöihin.
Voit kuitenkin tehdä sivuillamme lisätietopyynnön, jonka avulla tavoitat samalla kertaa useammankin tuottajayhteisön.
Kyllä. Tuottajavastuu koskee mistä tahansa maasta maahantuotuja tuottajavastuunalaisia tuotteita, jotka lasketaan Suomessa ensimmäistä kertaa markkinoille.
Tuottajavastuu koskee sekä kotitalous- että yritystuotteita. Myös julkisia hankintoja tekevät hankintayksiköt ovat velvollisia tarkistamaan, että hankinnan kohteena olevan tuotteen osalta on tuottajavastuu hoidettu.
Pirkanmaan ELY-keskus ylläpitää Tuottajavastuu-sivustoa. Sivuston Tuuri-chatbotin avulla voi tarkistaa, mitä tuottajavastuualoja yrityksen tulisi hoitaa.
Jätehuoltokompassista voi tarkistaa, mitkä yritykset ovat hoitaneet tuottajavastuuvelvoitteensa asianmukaisesti. Tietopalvelu kertoo, miltä aloilta yritys on hoitanut tuottajavastuunsa. Palvelusta voit tarkistaa myös hyväksytyt tuottajayhteisöt.
Jätehuoltokompassi-tietopalvelua ylläpitää Suomen ympäristökeskus (SYKE). Jätehuoltokompassin tiedot pohjautuvat Pirkanmaan ELY-keskuksen ylläpitämään tuottajarekisteriin.
Helpoiten löydät tiedot yrityksen y-tunnuksella tai vastaavalla VAT-numerolla, sillä nämä tunnukset yksilöivät yrityksen. Samalla y-tunnuksella voi olla virallisen nimen lisäksi useampi aputoiminimi, joita ei välttämättä Jätehuoltokompassissa esiinny. Yrityksen y-tunnuksen ja mahdolliset aputoiminimet voit tarkistaa Patentti- ja rekisterihallituksen sekä Verohallinnon ylläpitämästä Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä osoitteesta ytj.fi.
Kaikki hyväksytyt tuottajayhteisöt ja tiedot niiden jäsenistä löytyvät Jätehuoltokompassista:
Jätehuoltokompassi-tietopalvelua ylläpitää Suomen ympäristökeskus (SYKE). Jätehuoltokompassin tiedot pohjautuvat Pirkanmaan ELY-keskuksen ylläpitämään tuottajarekisteriin.
Tuottajavastuun hoitaminen on lakisääteinen velvoite, eikä se ole vapaaehtoista. Mikäli
tuottajavastuussa oleva yritys ei ole hoitanut tuottajavastuutaan,
Pirkanmaan ELY-keskus voi määrätä laiminlyöntimaksun:
- Maksu on 1 prosentti yrityksen edellisen vuoden tilikauden liikevaihdosta,
- kuitenkin vähintään 500 euroa ja enintään 500 000 euroa.
Myös seurantatietojen raportoinnin laiminlyönnistä voidaan määrätä maksu, jonka suuruus on vähintään 500 euroa ja enintään 10 000 euroa. Ennen maksujen määräämistä laiminlyöjää kehotetaan kirjallisesti korjaamaan laiminlyöntinsä määräaikaan mennessä.
Lue lisää Pirkanmaan ELY-keskuksen sivuilta.