Usein kysyttyä tuottajavastuusta
Tuottajavastuu koskee monia tuotteita ja näin ollen myös kymmeniä tuhansia suomalaisia yrityksiä. Tuottajavastuu herättää usein kysymyksiä ja siksi olemme koonneet tähän valtakunnallisena tuottajavastuuviranomaisena toimivan Pirkanmaan ELY-keskuksen julkaisemien aineistojen pohjalta usein kysyttyjä kysymyksiä eri tuoteryhmiä sekä ylipäätänsä tuottajavastuuta koskien.
Tuottajavastuu tarkoittaa yritysten velvollisuutta järjestää tuottajavastuun piiriin kuuluvien tuotteidensa keräys ja kierrätys kustannuksellaan, kun tuotteet poistetaan käytöstä. Kaikkien tuottajavastuussa olevien yritysten tulee joko liittyä tuottajayhteisön jäseneksi tai tehdä hakemus Pirkanmaan ELY-keskuksen tuottajarekisteriin. Pelkkä tuotteiden keräyksen järjestäminen ei riitä.
Tuottajavastuu koskee pakkauksia, paperia, renkaita, ajoneuvoja, paristoja, akkuja, sähkölaitteita, tiettyjä muovituotteita (SUP) ja muovisia kalastusvälineitä. Tuottajavastuussa ovat yleensä näiden maahantuojat ja valmistajat. Pakkausten osalta tuottajavastuussa ovat pakkaajat ja pakattujen tuotteiden maahantuojat.
Pääsääntöisesti ei, mutta muutama tuottajayhteisöistä vastaa useammasta tuottajavastuualasta. Pakkausten tuottajayhteisöt hoitavat pakkausten tuottajavastuun, rengastuottajayhteisö renkaiden tuottajavastuun ja sähkölaitetuottajayhteisö sähkölaitteiden. Esimerkiksi jäsenyys ajoneuvotuottajayhteisössä ei riitä hoitamaan ajoneuvojen mukana tulevien käynnistysakkujen ja renkaiden tuottajavastuuta, vaan ne pitää hoitaa liittymällä niiden alojen tuottajayhteisöihin.
Voit kuitenkin tehdä sivuillamme lisätietopyynnön, jonka avulla tavoitat samalla kertaa useammankin tuottajayhteisön.
Kyllä. Tuottajavastuu koskee mistä tahansa maasta maahantuotuja tuottajavastuunalaisia tuotteita, jotka lasketaan Suomessa ensimmäistä kertaa markkinoille.
Tuottajavastuu koskee sekä kotitalous- että yritystuotteita. Myös julkisia hankintoja tekevät hankintayksiköt ovat velvollisia tarkistamaan, että hankinnan kohteena olevan tuotteen osalta on tuottajavastuu hoidettu.
Kyllä. Sekä ajoneuvojen sisällä maahantuotuja, että sähkölaitteiden sisällä maahantuotuja.
Teollisuusparistoiksi ja -akuiksi luokitellaan yksinomaan teollisuus- tai ammattikäyttöön suunnitellut tai sähköajoneuvoissa käytettävät paristot ja akut. Niitä käytetään esimerkiksi seuraavissa tuotteissa: hätä- tai varavoimanlähteet, käsikäyttöiset maksupäätteet, viivakoodinlukijat, televisiokanavien ja ammattistudioiden videolaitteet, kaivostyöläisten ja ammattisukeltajien kypärän lamput, sähköovet, mittauslaitteet, aurinkopaneelit, valojännitesovellukset ja muut uusiutuvan energian sovellukset. Teollisuusparistoja ja -akkuja on myös sähköisissä liikkumisvälineissä kuten sähkö- ja hybridiautoissa sekä sähköpyörätuoleissa, -pyörissä, -potkulaudoissa, -skoottereissa ja -moottoripyörissä.
Helpoiten hoidat tuottajavastuun liittymällä jäseneksi teollisuusparistojen ja -akkujen tuottajayhteisöön:
- Akkukierrätys Pb Oy (akkukierratyspb.fi) (lyiijypohjaiset teollisuusakut)
- Suomen Autokierrätys Oy (autokierratys.fi) (sähkö- ja hybridiajoneuvojen ajovoima-akut)
- ERP Finland ry (erp-recycling.org) (alle 25 kiloiset teollisuusparistot ja -akut mukaan lukien sähköisten liikkumavälineiden paristot ja akut, mutta pois lukien yli 25 kiloiset teollisuusparistot ja -akut, sähkö- ja hybridiajoneuvojen ajovoima-akut sekä lyijypohjaiset teollisuusparistot ja -akut)
- Recser Oy (paristokierratys.fi) (mukaan lukien sähköisten liikkumavälineiden paristot ja akut, mutta pois lukien sähkö- ja hybridiajoneuvojen ajovoima-akut sekä lyijypohjaiset teollisuusparistot ja -akut)
Isoja teollisuusakkuja maahantuovat, etämyyvät ja valmistavat yritykset voivat liittyä Recser Oy:hyn, jolloin tuottajayhteisö hoitaa lain vaatimat rekisteröitymis- ja raportointivelvollisuudet viranomaisille. Tuottaja hoitaa kuitenkin itse akkujen vastaanoton ja muun jätehuollon jätelain mukaisesti.
Tuottajavastuu koskee kaikkia ammattimaisesti toimivia yrityksiä, jotka saattavat markkinoille pakkauksia. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi pakattujen tuotteiden maahantuontia tai pakkausmateriaalien käyttöä tuotteidensa suojaamiseksi esimerkiksi tuotannossa, varastoinnissa, kuljetuksessa ja jakelussa. Pakkauksia ovat mm. tuotteen ympärillä tai tuotteen sisällä olevat pahvilaatikot, muovipussit, kääreet ja kelmut, styrox- ja vaahtomuovipehmusteet sekä uudelleenkäytettävät laatikot, rullakot ja kuormalavat. Lisäksi tuottajavastuu koskee ns. palvelu- ja viljelijäpakkausten valmistajia ja maahantuojia.
Pakkausten tuottajavastuu koskee seuraavia toimijoita, jotka saattavat pakkauksia ammattimaisesti Suomen markkinoille:
- pakkaajat, eli yritykset, jotka pakkaavat tai pakkauttavat tuotteitaan Suomen markkinoille (lukuun ottamatta palvelu- ja viljelijäpakkaukset),
- maahantuojat, eli yritykset, jotka tuovat Suomeen pakattuja tuotteita,
- etämyyjät, eli ulkomaiset yritykset, jotka myyvät etäkaupalla pakattuja tuotteita suoraan suomalaiselle käyttäjälle,
- palvelu- tai viljelijäpakkausten valmistajat, eli yritykset, jotka valmistavat kyseisiä pakkauksia Suomen markkinoille sekä
- palvelu- tai viljelijäpakkausten maahantuojat, eli yritykset, jotka tuovat kyseisiä pakkauksia Suomen markkinoille.
Näiden yritysten on hoidettava tuottajavastuu seuraavien materiaalien osalta:
- kartonki, pahvi ja paperi
- lasi
- metalli
- muovi
- puu
Pakkaukset ovat kertakäyttöisiä tai uudelleenkäytettäviä tuotteita, joita käytetään säilyttämään tai suojaamaan ainetta tai esinettä, helpottamaan sen esillepanoa taikka mahdollistamaan sen käsittely tai kuljetus. Pakkauksia ovat myyntipakkausten lisäksi myös ryhmä- ja kuljetuspakkaukset.
Palvelupakkaukset ovat pakkauksia, joita käytetään myyntipaikalla elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden pakkaamiseen suoraan kuluttajalle. Tällaisia ovat esim. kantokassit, takeaway-annosten pakkaukset sekä muut pakkaukset, joita käytetään palvelutoiminnassa.
Viljelijäpakkaukset ovat pakkauksia, joita käytetään maatilalta ulos myytävien, käsittelemättömien maatalous- ja puutarhatuotteiden pakkaamiseen.
Jos haluat hoitaa pakkausten tuottajavastuun, voit täyttää sivuillamme lisätietopyyntölomakkeen. Lomakkeella saat samalla kertaa yhteyden useampaan tuottajayhteisöön.
Käytettyjen autojen maahantuojat ovat tuottajavastuuvelvollisia ja niitä koskevat samat jätelaissa säädetyt tuottajavastuuvelvoitteet kuin uusien autojen maahantuojiakin.
Voit tarkistaa mitkä yritykset ovat hoitaneet tuottajavastuuvelvoitteensa Jätehuoltokompassista:
Jätehuoltokompassi-tietopalvelu kertoo myös, miltä aloilta yritys on hoitanut tuottajavastuunsa. Palvelusta voit tarkistaa, onko yritys hoitanut tuottajavastuuvelvoitteensa asianmukaisesti sekä tarkistaa hyväksytyt tuottajayhteisöt.
Jätehuoltokompassi-tietopalvelua ylläpitää Suomen ympäristökeskus (SYKE). Jätehuoltokompassin tiedot pohjautuvat Pirkanmaan ELY-keskuksen ylläpitämään tuottajarekisteriin.
Helpoiten löydät tiedot yrityksen y-tunnuksella tai vastaavalla VAT-numerolla, sillä nämä tunnukset yksilöivät yrityksen. Samalla y-tunnuksella voi olla virallisen nimen lisäksi useampi aputoiminimi, joita ei välttämättä Jätehuoltokompassissa esiinny. Yrityksen y-tunnuksen ja mahdolliset aputoiminimet voit tarkistaa Patentti- ja rekisterihallituksen sekä Verohallinnon ylläpitämästä Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä osoitteesta ytj.fi.
Pirkanmaan ELY-keskus ylläpitää Tuottajavastuu-sivua. Tuottajarekisteristä löydät kaikki tuottajayhteisöt, tiedot niiden jäsenistä sekä tuottajavastuunsa hoitaneet tuottajat. Sivuilla voi myös testata koskeeko tuottajavastuu yrityksen toimintaa.
Tuottajavastuun hoitaminen on lakisääteinen velvoite, eikä se ole vapaaehtoista. Mikäli
tuottajavastuussa oleva yritys ei ole hoitanut tuottajavastuutaan,
Pirkanmaan ELY-keskus voi määrätä laiminlyöntimaksun:
- Maksu on 1 prosentti yrityksen edellisen vuoden tilikauden liikevaihdosta,
- kuitenkin vähintään 500 euroa ja enintään 500 000 euroa.
Myös seurantatietojen raportoinnin laiminlyönnistä voidaan määrätä maksu, jonka suuruus on vähintään 500 euroa ja enintään 10 000 euroa. Ennen maksujen määräämistä laiminlyöjää kehotetaan kirjallisesti korjaamaan laiminlyöntinsä määräaikaan mennessä.
Lue lisää Pirkanmaan ELY-keskuksen sivuilta.