TYNK tapasi ympäristöministeriön johtoa
Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta ja ympäristöministeriön johto kokoontuivat lokakuussa keskustelemaan kiertotalouslain valmistelusta ja tuottajavastuun toteutumisesta. Onnistunut kiertotalouslaki voi toteutuessaan ratkaista useita nykyisestä hajautetusta lainsäädännöstä johtuvia ongelmia.
Lokakuinen tapaaminen oli osa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen esityksestä järjestettyä keskustelua, jossa Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta (TYNK) kohtasi ympäristöministeriön johtoa. Ympäristöministeriöstä mukana olivat ylijohtaja Veli-Matti Uski ja ympäristöneuvos Anna-Maija Pajukallio.
Tapaamisessa TYNK korosti, että nykyiset tuottajavastuujärjestelmät ovat tehokkaita ja valvottuja, ja niiden kautta kulkevat jätteet toimitetaan vain luvallisiin ja lainsäädännön vaatimukset täyttäviin kierrätyslaitoksiin. Tuottajavastuujärjestelmien toimivuus on keskeinen osa kiertotalouden edistämistä, ja tuottajayhteisöt tekevät työtä saavuttaakseen kierrätykselle asetetut tavoitteet.
Kiertotalouden ja tuottajavastuun toteutuminen kulkevat käsi kädessä, sillä tuottajayhteisöjen kautta ohjautuu Suomen kiertotaloutta tukemaan jo nykyisellään 1,1 miljoonaa tonnia tuottajavastuun alaisia materiaaleja. Tuottajavastuu laajenee jatkuvasti uusiin tuoteryhmiin, kuten tekstiileihin, mikä tekee kiertotaloudesta entistä kattavamman ja tehokkaamman.
Vapaamatkustajat ja harmaa talous haastavat tuottajavastuun toteutumista
Tapaamisessa käytiin vilkasta keskustelua vapaamatkustamisesta, joka on yksi kiertotalouslain suurimmista haasteista. Erityisesti etäkaupan kasvu tuo haasteita vapaamatkustajien valvontaan. Nykyisin tuottajavastuujärjestelmät kantavat vapaamatkustajienkin aiheuttamat jätehuollon kustannukset.
TYNK huomautti, ettei etäkaupan valvonta voi nojautua vain Tullin pistotarkastuksiin, koska niiden tarkastamat tavarat muodostavat vain hyvin pienen osan kaikesta saapuvasta tavarasta. Myös julkisten hankintojen tuottajavastuun toteutuminen nousi keskustelussa esille, sillä hankintayksiköiden vastuulla on varmistaa tuottajavastuuvelvoitteiden hoitaminen hankintoja tehtäessä. Yhteisesti nähtiin potentiaalia esimerkiksi eurooppalaisten alustatoimijoiden tuottajavastuun hoitamisessa.
Vaikka tuottajavastuu etenee, sen toteutuminen ei ole itsestään selvää ilman tehokasta valvontaa ja oikeasuhtaista lainsäädännön toimeenpanoa. Tuottajavastuussa olevilla yrityksillä eli tuottajilla on vastuu tuotteidensa jätehuollon järjestämisestä, mutta heillä tulee olla myös oikeus siihen nyt ja jatkossa.
Erityisesti positiivisen arvon jäte kiinnostaa laajasti ja ruokkii myös harmaata taloutta. Siksi on tärkeää, että jätehuoltovastuussa olevat yritykset voivat päättää tuotteidensa jätehuollon järjestämisestä ja toisaalta myös varmistaa sen, että kaikki jätteet päätyvät asiallisesti käsiteltäviksi.
Erityisesti kiertotalouslain kokonaisuudessa on tärkeää, että sääntelyn tavoitteet ovat realistisia ja toteutettavissa. Tavoitteiden seurannassa luotettava raportointi ja tilastointi ovat keskiössä, mutta TYNK toivoi myös tuoreempaa virallista tilastodataa, sillä nykyisin virallisessa tilastoinnissa käytettävä kahden vuoden takainen data ei aina heijasta ajankohtaisia trendejä.
Keskustelun lopuksi osapuolet olivat yhtä mieltä siitä, että kiertotalouslain kehittämisessä on tärkeää ottaa huomioon pitkän aikavälin tavoitteet ja edistää lainsäädännön vakaata ja ennakoitavaa toimeenpanoa. Yhteisenä toiveena nousi EU-sääntelyn painottuminen vaihteeksi hyvään toimeenpanoon uuden komission kaudella.