Johanna Alakerttula

Johanna Alakerttula vie tuottajavastuun ääntä ympäristöministeriön JÄKKI-yhteistyöryhmään

Jätealan ja kiertotalouden yhteistyöryhmä kokoaa yhteen alan vaikuttajat keskustelemaan jäte- ja kiertotalouspolitiikan ajankohtaisista kysymyksistä ja tulevaisuudesta. Tuottajayhteisö Akkukierrätys Pb Oy:n toimitusjohtaja Johanna Alakerttula tuo yhteistyöryhmään tuottajavastuun asiantuntemusta Tuottajayhteisöjen neuvottelukunnan (TYNK) edustajana.

Jätealan ja kiertotalouden yhteistyöryhmä JÄKKI on ympäristöministeriön asettama asiantuntijafoorumi, jonka tehtävänä on seurata ja edistää jätealan kehittymistä ja kiertotaloutta Suomessa. Jo pitkään toimineen yhteistyöryhmän nykyinen toimikausi alkoi keväällä 2024 ja päättyy vuoden 2027 loppuun.

Ryhmä ohjaa valtakunnallista suunnittelua, edistää lainsäädännön toimeenpanoa ja kehittämistä sekä vahvistaa vuoropuhelua ympäristöministeriön ja keskeisten sidosryhmien välillä. Yhteistyöryhmän toiminnassa korostuu läpinäkyvyys, sillä kaikki työryhmässä esitellyt kokousmateriaalit sekä kokouksen muistiot laitetaan näkyville ympäristöministeriön ylläpitämälle hankesivustolle.

Mukana rakentamassa tulevaisuuden jätehuoltoa ja kiertotaloutta

Tämän vuoden alusta lähtien Tuottajayhteisöjen neuvottelukuntaa on JÄKKI-yhteistyöryhmässä edustanut Johanna Alakerttula. Hän näkee työryhmän tärkeänä vaikuttamiskanavana:

– JÄKKI on merkittävä foorumi, jossa tarkastellaan kansallisella tasolla Suomen tulevaisuuden jätehuoltoa ja kiertotaloutta. Yhteistyöryhmään osallistuminen vahvistaa TYNKin asiantuntijaroolia, ja pääsemme pitämään esillä tuottajavastuun näkökulmia kansallisesti tärkeässä kontekstissa.

JÄKKI-yhteistyöryhmässä käsitellään ajankohtaisia EU:n ja kansallisen tason jäte-, tuote- ja kiertotalouslainsäädännön muutoshankkeita. Myös tiedon ja näkemysten vaihto kotimaisista ja kansainvälisistä kehittämishankkeista on tärkeässä roolissa.

– Tänä vuonna ryhmässä painottuu erityisesti uuden kiertotalouslain valmistelun seuraaminen. Ajankohtaisia ovat myös EU-tason lainsäädäntöuudistukset, jotka koskevat tuottajavastuun alaisista tuotteista esimerkiksi akkuja, ajoneuvoja ja pakkauksia, Alakerttula kertoo.

JÄKKI-yhteistyöryhmä kokoaa neljä kertaa vuodessa yhteen erittäin laajan joukon asiantuntijoita eri sektoreilta, esimerkiksi ministeriöistä, viranomaisista, tutkimuslaitoksista, tuottajavastuutoimijoista, teollisuudesta ja kansalaisjärjestöistä. Alakerttula korostaakin yhteistyöryhmän tarjoamaa ainutlaatuista kanavaa vuorovaikutukselle ja verkostoitumiselle alan toimijoiden kesken.

– Samalla yhteistyöryhmään osallistuminen auttaa meitä TYNKissäkin ennakoimaan tulevaisuutta. JÄKKI seuraa toimintaympäristön muutoksia ja kansainvälisiä kehityssuuntia. Sen myötä on helpompaa pysyä ajan tasalla uusista ilmiöistä, strategisista tavoitteista ja lainsäädäntöhankkeista, toteaa Alakerttula.

JÄKKI-yhteistyöryhmän kaltaisella foorumilla tarkoitus on, että informaatio kulkee molempiin suuntiin. Alakerttula kertookin olennaiseksi tehtäväkseen myös viedä TYNKin viestiä yhteistyöryhmän suuntaan:

– Huolehdin siitä, että tuottajavastuuta koskevat näkökulmat otetaan huomioon kaikissa tarvittavissa yhteyksissä, ja tuon esiin TYNKiä ja eri tuottajavastuualoja koskevia ajankohtaisia asioita.

Kiertotalous osana DNA:ta

JÄKKI-yhteistyöryhmä on TYNKin tuoreelle edustajalle ennestään hyvinkin tuttu: Johanna Alakerttula osallistui yhteistyöryhmään myös aikaisemmassa työssään Pirkanmaan ELY-keskuksen tuottajavastuuvalvontaviranomaisena. Vuodesta 2020 lähtien hän on työskennellyt lyijyakkujen tuottajayhteisö Akkukierrätys Pb Oy:n toimitusjohtajana.

Akkukierrätys Pb on vuonna 2008 perustettu lyijyakkutuottajayhteisö, joka vastaa ajoneuvo- ja teollisuuslyijyakkujen tuottajavastuusta Suomessa. Tuottajayhteisö ylläpitää valtakunnallista keräysverkostoa, jonka kautta kerätään vuosittain yli 22 000 tonnia käytöstä poistettuja lyijyakkuja.

Alakerttula kertoo toimivansa kiertotalousalalla, koska hän haluaa olla mukana rakentamassa kestävämpää yhteiskuntaa, jossa resurssit käytetään viisaasti ja vastuullisesti:

– Kiertotalous yhdistää ympäristövastuun, innovatiivisuuden ja käytännön ratkaisut tavalla, joka mahdollistaa aidon muutoksen ja kestävämmän tulevaisuuden. Voisi sanoa, että kiertotaloudesta on vähitellen tullut osa DNA:tani.

Alakerttula on ollut mukana Tuottajayhteisöjen neuvottelukunnassakin jo viisi vuotta lyijyakkutuottajayhteisön edustajana. Hän arvostaa tuottajayhteisöjen TYNKin piirissä tekemää yhteistyötä:

– Yhdessä olemme enemmän. TYNK kokoaa meidän eri tuottajavastuuorganisaatiomme tiiviimpään vuorovaikutukseen ja rakentavaan vuoropuheluun keskenään. Samalla saamme leveämmät hartiat tehokkaalle tuottajavastuutyölle.

Johanna Alakerttulassa kiertotalouden asiantuntijuus yhdistyy aitoon haluun rakentaa kestävää tulevaisuutta. Vuosien työskentely kiertotalousalalla viranomaistehtävissä ja Akkukierrätys Pb:n johdossa sekä aktiivinen rooli TYNKissä ovat tehneet hänestä asiantuntijan, joka pääsee vaikuttamaan myös konkreettisesti suomalaisen kiertotalouskentän kehitykseen.

Lisätietoa

Samankaltaiset artikkelit