Henkilökuva filosofi Esa Saarisesta

Filosofin resepti parempaan kiertotalouteen: säästä, kierrätä ja ajattele myös muita

Jotta materiaalit riittävät, tarvitaan kykyä pysähtyä, katsoa asioita kokonaisuuksina ja omaa napaa pidemmälle, filosofi Esa Saarinen sanoo. Kiertotalouden kysymyksiä luotaava Tuottajavastuuiltapäivä kerää eri alojen asiantuntijat materiaalikysymysten äärelle Tampere-taloon keskiviikkona 1.11.2023. 

Jätteessä on yksi paha vika: sitä syntyy liikaa ja samalla luonnonvarat ehtyvät. Onneksi filosofi Esa Saarisella on ratkaisu: kun ihmiset löytävät aidon motivaation kuluttaa nykyistä järkevämmin, tulokset seuraavat perässä.

”Paremman elämän tavoittelussa ei enää ole kyse vain siitä, mitä on parempi elämä. Kyse on siitä, miten elämämme ylipäätään voi jatkua”, Saarinen tiivistää.

Jätteiden synnyn ja uusiokäytön ongelmia sekä mahdollisuuksia tutkitaan hyvin erilaisilla aloilla. Saarisen mielestä konkreettisia teknisiä ratkaisuja kiertotalouteen tarjoavat insinööri- ja taloustieteet kaipaavat seurakseen tieteistä vanhinta eli filosofiaa.

Siksi, että ensin on ymmärrettävä, miksi.

”Tarvitaan kykyä ajatella asioita toisten kannalta ja kokonaisuutena. Ja juuri asioiden ajattelu kokonaisuutena on sitä, mihin filosofia pyrkii”, Saarinen perustelee.

Kehittyvä kiertotalous tarvitsee erilaisia ajatuksia

Filosofi Saarinen pitää luennon pakkausten turhuudesta Tampere-talossa keskiviikkona 1. marraskuuta. Luento on osa Tuottajayhteisöjen neuvottelukunnan (TYNK) järjestämää tuottajavastuuiltapäivää.

Se kerää yhteen kattavan joukon kiertotalouden ammattilaisia. He työskentelevät pääsääntöisesti kiertotalousalan yhtiöissä, materiaalien kierrätyksestä ja hyötykäytöstä vastaavissa tuottajayhteisöissä. Mukana on myös kiertotaloutta kehittäviä tutkijoita ja viranomaisia.

”Näin keskustelu saa moniulotteisuutta. Eurooppalaisittain hyvin tiivis yhteistyö näkyykin hyvin tasapainoisena lainsäädäntönä, joka puolestaan on edellytys kiertotalouden kestävälle kehittämiselle”, TYNK puheenjohtaja ja SER-tuottajayhteisö ry:n toiminnanjohtaja Arto Puumalainen näkee.

Tuottajavastuuiltapäivä järjestetään Tampereella seitsemättä kertaa. Kaupunki on luonteva valinta, sillä alueella on paljon kiertotalousalan toimijoita ja esimerkiksi tuottajayhteisöjen toimintaa valvova Pirkanmaan ELY-keskus työskentelee Tampereella.

”Tapahtuma on kehittynyt jatkuvasti. Verrattuna alkuvuosiin näkökulmia kuullaan yhä enemmän kiertotalousalan toimijoiden ulkopuolelta, sillä materiaalikysymykset koskevat ihan kaikkia ja siksi myös ratkaisuja on haettava monipuolisesti”, TYNK:n pääsihteeri Maija Holma sanoo.

Lajittelukäyttäytyminen on päivän sana

Suomen ympäristökeskus Syke:n kiertotalousratkaisuihin ja jätteisiin erikoistunut dosentti Kati Pitkänen on tutkinut kuluttajien kiertotalouskäyttäytymistä ja -asenteita. Eri materiaaleja on opittava säästämään, kierrättämään ja käyttämään uudelleen entistä järkevämmin.

”Luonnonvarojen ylikäyttöä ei kuitenkaan voida ratkaista pelkästään lajittelua ja kierrättämistä lisäämällä. Tärkeää on toimia niin että jätettä syntyy mahdollisimman vähän”, Pitkänen sanoo.

Pitkänen puhuu Tuottajavastuuiltapäivässä otsikolla Kansalaiset kiertotaloudessa ja esittelee kansalaisten kiertotalouteen liittyviä toimia ja asenteita mittaavan kiertotalousbarometri-kyselyn ennakkotuloksia.

Suomalaiset lajittelevat tunnollisesti ja ymmärtävät kiertotalouden merkityksen. Silti esimerkiksi biojätettä ja muovia voitaisiin jo kierrätyksen alkumetreillä eli kodin jätepisteellä eritellä entistäkin hanakammin.

”Tutkimuksiemme mukaan lajitteluinnokkuutta lisäisi entisestään tieto siitä, mitä kierrätykseen toimitetuille materiaaleille tapahtuu ja miten niitä hyötykäytetään”, Pitkänen sanoo. 

Kutsu medialle: 1.11.2023 klo 12.00–16.30, Tampere-talo

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan puheenvuoroja ja keskustelemaan osallistujien kanssa. Pyydämme akkreditoitumaan tilaisuuteen etukäteen. Kerrothan, mitä mediaa edustat ja keneltä esiintyjistä toivot haastattelua, niin voimme auttaa sinua parhaiten. 

Aika: 1.11.2023
Kellonaika: 12.00–16.30
Paikka: Tampere-talo (Yliopistonkatu 55, Tampere)
Akkreditointi: info@tuottajayhteiso.fi
Ohjelma ja esiintyjättuottajayhteiso.fi/tvip/
Seuraa verkossa: #TVIP2023

Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta TYNK

  • Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta perustettiin vuonna 2011 Suomessa toimivien tuottajayhteisöjen neuvottelufoorumiksi ja edunvalvojaksi.
  • Lakisääteiset tuottajayhteisöt vastaavat jäsentensä markkinoille saattamien materiaalien keräyksestä ja kierrättämisestä Suomen jätelainsäädännön mukaan.
  • TYNK:n jäseniä ovat Akkukierrätys Pb Oy, ERP Finland Oy, Flip Ry, Recser Oy, SELT Ry, SER-tuottajayhteisö ry, Sumi Oy, Suomen Autokierrätys Oy, Suomen Keräyspaperi Tuottajayhteisö Oy, Suomen Keräystuote Oy, Suomen Pakkaustuottajat Oy, Suomen Palautuspakkaus Oy, Suomen Rengaskierrätys Oy.
  • TYNK järjestää alan kysymyksiä luotaavan Tuottajavastuuiltapäivän Tampere-talossa keskiviikkona 1.11. klo 12.00–16.30.
  • Tapahtumaa voi seurata myös videoyhteyden välityksellä sekä sosiaalisen median kanavissa tunnuksella #TVIP2023.
  • Ilmoittaudu mukaan: https://www.tuottajayhteiso.fi/tvip

Tämä tiedote on julkaistu 27.10.2023 STT Infossa

Kuva esityksestä vuoden 2021 Tuottajavastuuiltapäivästä.

Samankaltaiset artikkelit