Kierrätystietoisuutta ja uusia keräysratkaisuja sähkö- ja elektroniikkalaitteille

Perjantai 17.3.2017 - Olli Alanen


Tutkimme viime vuoden lopussa kuluttajien tietoisuutta sähkö- ja elektroniikkaromun eli SER:n palauttamisesta. Tulokset olivat ilahduttavia. Lähes kaikki, eli jopa 86 % Taloustutkimuksen haastattelemasta yli tuhannesta 15-79 -vuotiaasta tiesi, minne käytöstä poistetut sähkö- ja elektroniikkaromut voi palauttaa. Tietoisuus on kasvanut yhdeksällä prosentilla vuodesta 2010 eikä näin korkeaa lukua voi enää merkittävästi parantaa.

Kysyimme myös yleisimpiä syitä palauttamatta jättämiselle. Suurimmat syyt ovat laitteen käytön jatkuminen sekä laitteen uudelleenkäyttö uudella lähipiiristä tai nettikaupan kautta löytyneellä omistajalla. Vaikkei tällaista uudelleenkäyttöä tilastoidakaan virallisiin tilastoihin, voimme todeta suomalaisten käyttävän laitteet käyttöikänsä loppuun ja tietävän, mitä sen jälkeen kuuluu tehdä.

Vaikka kuluttajien tietoisuus on erinomaista ja palautusverkoston kattavuus hyvä, haasteita SER:n kierrätykselle riittää ratkaistavaksi. Tietotekniset laitteet jäävät liian usein palauttamatta. Arvokasta henkilökohtaista tietoa sisältävä kannettava tietokone tai älypuhelin on helpompi jättää lojumaan kaappiin kuin viedä kierrätykseen. Edelleen myös liian suuri osa elektroniikkaromusta palautuu harmaan kanavan kautta ja laittomat jätevirrat ovat laajamittainen ongelma. Tilastojen ulkopuolelle katoava materiaali on arvokasta. Sen saaminen asianmukaiseen kierrätykseen olisi tärkeää. Nykyinen tilanne on samaan aikaan ongelmallinen sekä ympäristölle että kierrätyksestä vastaaville tuottajille.

Työtä on vielä tehtäväksi. Laittomia kanavia on tukittava määrätietoisesti, mutta se ei yksin riitä. Myös uusia innovatiivisia ratkaisuja kiertotalouden edistämiseksi tarvitaan. SER-tuottajayhteisöt lanseerasivat yhteistyössä Postin ja Kuusakoski Oy:n kanssa helmikuussa uuden SEIFFI-palvelun, joka tuo datalaitteiden tietoturvallisen palauttamisen kuluttajan ja pienyritysten ulottuville uudella tavalla. Palvelu on vastaanotettu paremmin kuin osasimme odottaa. SEIFFIn käyttäjille tehdyn kyselyn mukaan jopa 98 % palvelua kokeilleista kertoo suosittelevansa tai jo suositelleensa palvelua ystävilleen. En ihmettele, suosittelen sitä ylpeänä itsekin.

Kirjoittaja on ERP Finland ry:n maajohtaja sekä Tuottajayhteisöjen neuvottelukunnan työvaliokunnan jäsen.

Avainsanat: kierrätys, kuluttajatutkimus, SER, sähkölaitteet, tietoturva


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini